Find ud af, om dit barn trives i vuggestue og børnehave

25 januar 2020 Anders Lundtang Hansen

Det er jo egentlig ret nemt, skulle man mene, at finde ud af, hvordan ens barn trives i en børnehave eller en vuggestue, for det er vel bare at spørge vedkommende, hvordan man får det på stedet.

Problemet er jo så for det første, at nogle børn ikke er nået til at kunne formulere sig med sproget så godt endnu, og selv hvis de har lært at bruge sproget, så kan de måske ikke sætte ord på det, de voksne gerne vil have at vide.

Der sker ganske enkelt en kommunikationsbrist her, hvor den voksne gerne vil vide noget specifikt fra barnet selv, som trods alt er den person, der er tættest på at opleve situationen i den givne institution, om den er privat eller offentlig.

Man kan høre nok så meget fra pædagoger og andre personer, der henter vedkommende fra stedet, men man vil jo helst gerne høre svaret fra den direkte kilde – specielt hvis man har mistanke om mistrivsel eller andet, der går barnet på.

Som forældre kan man ofte mærke den slags små, sublime signaler fra barnet, fordi man er forbundet til den unge purk fra fødslen af, og det er måske ikke muligt for venner, familiemedlemmer og pædagoger at spore de samme signaler, og det er da specielt forståeligt i det sidste tilfælde, for selvom de er udlærte til at bemærke den slags, så kan der være mange børn at tage hensyn til.

Desuden kan pædagogerne fordreje sandheden eller tolke anderledes, end barnet måske føler det som, og siden pædagogen kan stå som en autoritet, så føler barnet måske i den unge alder, hvor man stoler blindt på de voksne, at man skal give dem ret.

Derfor skal foræderen sætte sig ned med barnet og spørge direkte ind på ens fælles kommunikationsmåde, hvordan barnet har det på stedet. Det kan tage tid, men det er nødvendigt.

Et sted, hvor børn trives godt, er i en Skovbørnehave i Vejle ved navn Boellen.dk.

Flere Nyheder